Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επειδή είτε λείπει από τον οργανισμό είτε δεν κάνει καλά τη δουλειά της, μία ορμόνη, που λέγεται ινσουλίνη. Αποτελεί μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

  • Να αυξήσει κατά έξι φορές τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (έμφραγμα).
  • Να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. 
  • Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια (διαβητική νεφροπάθεια).
  • Να προκαλέσει βλάβη των αγγείων (με συνέπεια ακρωτηριασμό των ποδιών).
  • Μπορεί να προσβάλλει τα μάτια (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια).
  • Να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη;

Όταν το σάκχαρο ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ (Υπεργλυκαιμία) τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  1. Έντονη δίψα
  2. Πολλά ούρα
  3. Μεγάλη όρεξη
  4. Εύκολη κόπωση
  5. Φαγούρα
  6. Ξηρό δέρμα
  7. Χάσιμο βάρους
  8. Διαταραχές στην όραση
  9. Παρουσία σακχάρου στα ούρα

Όταν ΑΝΕΒΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μπορεί να πάθουμε κετοξέωση ή διαβητική οξέωση – γνωστή σαν “οξόνη” – που είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και θα πρέπει να καταφύγουμε αμέσως στο γιατρό μας.

Μερικά από τα συμπτώματα της κετοξέωσης είναι:

  1. Μυρωδιά φρούτων από το στόμα
  2. Κράμπες στο στομάχι
  3. Απώλεια αισθήσεων

Όταν ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ το σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) εμφανίζονται συμπτώματα, όπως: 

  1. Τρεμούλα
  2. Ταχυπαλμία
  3. Άφθονους ιδρώτες
  4. Σύγχυση στο μυαλό
  5. Υπερευαισθησία
  6. Απώλεια αισθήσεων

Γι αυτό θα πρέπει πάντα να έχετε πρόχειρο κοντά σας κάτι γλυκό, όπως ζάχαρη ή καραμέλες, για να αντιμετωπιστεί η υπογλυκαιμία.

Συμβουλές πρόληψης

  • Τηρείτε προσεκτικά τη δίαιτά σας. Καταναλώνετε τροφές με γλυκαιμικό δείκτη κάτω του 50.
  • Παίρνετε συστηματικά τα αντιδιαβητικά σας φάρμακα και ακριβώς την ίδια ώρα.
  • Να γυμνάζεστε τακτικά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Δοκιμάστε το γρήγορο περπάτημα περίπου 5 χιλιόμετρα την ημέρα.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.
  • Διατηρείτε την αρτηριακή πίεση κάτω από το 13 (130 mmHg).
  • Διατηρείτε τα λίπη του αίματος ως εξής:
    •  ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ < 200 mg/dl 
    •   ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ  (HDL) >45 mg/dl
    •    ΚΑΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ (LDL) < 70 mg/dl
  • Διατηρείτε φυσιολογικό το βάρος σας.
  • Εκτελείτε τις εξετάσεις για την ρύθμιση και αποφυγή των επιπλοκών: 
    1. Ελέγξετε ανά 2-3 μήνες το σάκχαρο και την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1C).  
    2. Ανά 6 μήνες  την Μικρολευκωματίνη ούρων, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL και LDL.  
    3. Ανά 12 μήνες Οφθαλμολογική, Καρδιολογική και Αγγειολογική εξέταση.
  • Να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας.

Διάγνωση & Θεραπεία Σακχαρώδη Διαβήτη

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις  για τη Διάγνωση,τον Έλεγχο και τη Θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν την σημασία της κάθε μίας, πιο κατω προσπαθούμε όσο το δυνατόν πιο απλά να εξηγήσουμε τις κυριότερες.

Μέτρηση Σακχάρου αίματος νηστικός

Γίνεται  συνήθως σαν εξέταση στο γενικό check up και εκτός της περίπτωσης του υψηλού σακχάρου δεν βοηθά στην διάγνωση και στη διαχείριση του. Αυτό γιατί δείχνει την τιμή του σακχάρου ακριβώς και μόνο την στιγμή της αιμοληψίας. Η τιμή του σακχάρου δεν είναι σταθερή. Κάθε στιγμή της ημέρας διαφέρει γιατί εξαρτάται από το είδος, την ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε, την σωματική δραστηριότητα (άσκηση, είδος εργασίας) την ψυχική ηρεμία κ.ά. Μπορεί όμως να βοηθήσει όταν γίνεται 2.5 – 3 ώρες μετά το γεύμα (μεταγευματικό σάκχαρο), γιατί έτσι μπορούμε να μάθουμε κατά πόσο επηρεάστηκε το σάκχαρο μας από τις τροφές αυτού του γεύματος και να προσαρμόσουμε  ανάλογα την δίαιτα μας.

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( HbA1c)

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι η εξέταση που δείχνει το μέσο όρο του σακχάρου τους 2-3 τελευταίους μήνες. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη επηρεάζεται από τις τιμές σακχάρου όλου του 24ώρου των τελευταίων 90 ημερών και έτσι η μέτρηση της μας δίνει την ακριβή εικόνα του σακχάρου του διαβητικού. Πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε γιατί, όπως είπαμε, η μέτρηση του απλού σακχάρου, δείχνει μόνο το σάκχαρο τη στιγμή της αιμοληψίας.

Οι επιστημονικές εταιρείες διαφόρων χωρών έχουν καθορίσει διαφορετικές ανώτατες τιμές για την HbA1c κυμαινόμενες απο 6%-7%. Στο εργαστήριο μας, θεωρούμε βάσει της μεθόδου εκτέλεσης, ότι τιμή πάνω του 6% θέτει τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Τιμές γύρω στο 5,9% σχετίζονται με τη διάγνωση του προδιαβήτη και αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση της HbA1c :

  • Καλύτερος δείκτης της συνολικής γλυκαιμικής έκθεσης.
  • Χαμηλή ενδο-ατομική διακύμανση (<2%).
  • Δεν απαιτείται προγενέστερη νηστεία.
  • Καλή σταθερότητα μετά τη συλλογή του αίματος.
  • Επηρεάζεται λιγότερο από οξεία νόσο ή άγχος.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου.
  • Σχετίζεται τόσο με τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, όσο και με τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης.

Καμπύλη Ανοχής Γλυκόζης (Καμπύλη Σακχάρου)

Η εξέταση αυτή γίνεται για την διερεύνηση προδιάθεσης στον σακχαρώδη διαβήτη,στην περίπτωση που το απλό σάκχαρο αίματος και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πολύ χρήσιμη σε άτομα με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και στις εγκύους. Για την εκτέλεση της εξέτασης (αφού πρώτα μετρηθεί το σάκχαρο νηστικός), δίνεται στον ασθενή σάκχαρο σε υγρή μορφή, περιεκτικότητας συνήθως 80gr-100 gr και μετράμε ξανά το σάκχαρο σε  60 -120 ή και περισσότερα λεπτά. Εάν το σάκχαρο μετά από δύο ώρες είναι υψηλό, δείχνει ότι το πάγκρεας δεν άντεξε στην φόρτιση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει προδιάθεση σακχαρώδους διαβήτη. Οπότε παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Μικροαλβουμίνη Ούρων

Η πρωτεΐνη (λεύκωμα) φυσιολογικά απορροφάται σχεδόν πλήρως από τα νεφρά και δεν ανιχνεύεται στα ούρα. Ως εκ τούτου,η παρουσία ανιχνεύσιμων ποσοτήτων αλβουμίνης ή πρωτεΐνης στα ούρα, (πρωτεϊνουρία >300 mg/24ωρο), είναι ενδεικτική της μη φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας και σύμπτωμα αρχόμενης νεφρικής ανεπάρκειας. Η μέτρηση αποβολής μικρών ποσοτήτων αλβουμίνης στα ούρα (μικροαλβουμινουρία μικρολευκωματουρία) είναι σημαντική γιατί εμφανίζεται πολύ πριν αυξηθούν οι άλλες λειτουργικές εξετάσεις των νεφρών (ουρία κρεατινίνη κ.ά.). Λαμβάνοντας κάποια μέτρα (όπως αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πιέσεως) είναι δυνατόν να καθυστερήσουμε ή να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της επερχόμενης διαβητικής νεφροπάθειας.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ

Λεπτομερείς οδηγίες δίνονται από το διαβητολόγο ή το διαιτολόγο γιατί σε κάθε ασθενή με διαβήτη, η δίαιτα πρέπει να εξατομικεύεται. Ιδανική δίαιτα είναι αυτή η οποία θα εφαρμόζεται σύμφωνα με τον γλυκαιμικό δείκτη τροφών (βλέπε σχετικό άρθρο).

Σαν γενικός κανόνας!

Επιτρέπονται ελεύθερα

  • Λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, πράσα, σέλινο, ραδίκια, άγρια χόρτα, αγγούρια, κολοκυθάκια, πιπεριές, μπάμιες, μελιτζάνες, λεμόνια.

Επιτρέπονται με μέτρο

  • Άπαχο κρέας, άπαχα ψάρια, άπαχα τυριά, λάδι ωμό, γιαούρτι αγελαδινό, φασόλια πράσινα, ντομάτες,αγκινάρες.Από φρούτα, 1 μικρό μήλο ή αχλάδι ή ροδάκινο ή 5 φράουλες ή 2 βερίκοκα ή 1 πορτοκάλι ή 2 μανταρίνια ή 10 κεράσια ή 10 ρόγες σταφύλι ή 2 σύκα φρέσκα.

Απαγορεύονται

  • Ζάχαρη, μέλι, γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, κάστανα, ξερά σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, ανανάς, όλοι οι ξηροί καρποί, παχιά κρέατα, ζωικά λίπη, παχιά τυριά (γραβιέρες, ροκφόρ κλπ)

Δες τα άρθρα :

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750