Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΩΝ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες προσπαθεί να ενημερώνει και να εφιστά την προσοχή τους σχετικά με τα διάφορα τεστ που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και υπόσχονται τον εντοπισμό των τροφών που παχαίνουν αλλά και εκείνων που αδυνατίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, το περίφημο “ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΤΡΟΦΩΝ ”υπόσχεται τον εντοπισμό των τροφών εκείνων που μας παχαίνουν αλλά και εκείνων που μας αδυνατίζουν. Για ποια όμως δυσανεξία μιλάμε; Οι πιο πιθανοί σχετικοί όροι είναι η “τροφική δυσανεξία” και η “τροφική υπερευαισθησία”.

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία η “τροφική δυσανεξία” αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Κλασικά παραδείγματα δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (βλέπε αντίστοιχο άρθρο) και η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) (βλέπε αντίστοιχο άρθρο).

Βιβλιογραφικά δεν υπάρχει καμία έγκριτη αναφορά που να δίνει την ελπίδα ότι ο χειρισμός αυτών των δυσανεξιών θα οδηγήσει σε ελάττωση του βάρους.

Κάποιοι όμως “βαφτίζουν” ως δυσανεξία στις τροφές την “τροφική υπερευαισθησία”, που είναι μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες. Στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG, IgG4), οι οποίες προσδιορίζονται από τεστ. Οι τροφικές όμως υπερευαισθησίες αποτελούν στην ουσία αλλεργικές αντιδράσεις των ανθρώπων στις τροφές, με κλασικότερα συμπτώματα τον κνησμό και τις πεπτικές διαταραχές. Η συμπτωματολογία τους μπορεί να συμπεριλάβει την επιδείνωση χρόνιων φλεγμονών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ) ή να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δερματοπαθειών κλπ.

Η μέτρηση της ολικής ανοσοσφαιρίνης IgE και εν συνεχεία των ειδικών ανοσοσφαιρινών (Rasts) μας δίνει άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα για το ποιές τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στον ασθενή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος.

Η θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων είναι ότι ΚΑΝΕΝΑ εμπορικό τεστ που κυκλοφορεί στην αγορά (τεστ δυσανεξίας) δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο για την ελάττωση του σωματικού βάρους.

Υ.Γ.

Τελευταία με την αλματώδη ανάπτυξη της γενετικής έχουν βρεθεί γονίδια που επηρεάζουν το βάρος του σώματος, την εμφάνιση, την ευεξία(Fitness) και γενικά την υγεία μας. Τα γονίδιά μας είναι αυτά που καθορίζουν την ανταπόκριση μας στη διατροφή (μεταβολισμό) και την κίνηση μας (μύες).

Δες σχετικό άρθρο

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750